Nu besteld, morgen in huis
5 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
LedstripKoning
  • Bekijk alle verlichting
    • Led strips
      Led strips
      Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
    • Led profielen
      Led profielen
      Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
    • Slimme verlichting
      Slimme verlichting
      LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
    • Bouwlampen
      Bouwlampen
      Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
    • Solar tuinverlichting
      Solar tuinverlichting
      Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
    • SmarthomeKoning
      SmarthomeKoning
      Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.

Lichtopbrengst in Lumen

Lumen in vergelijking met Wattages

Waar we vroeger naar het wattage keken bij het uitzoeken van lampen, wordt dat nu vaak aangeduid in lumen. Maar wat zijn lumen precies en hoe weet u welke hoeveelheid lumen u nodig heeft?

In dit artikel leggen wij u uit wat lumen zijn, hoe u lumen naar watt kunt omzetten en waar u op moet letten bij de aankoop van uw slimme lampen.

Wat is lumen?

Bij het kopen van gloeilampen keken we altijd naar het wattage van de lamp om de lichtopbrengst te bepalen. Hoe hoger het wattage, hoe feller de lamp. In theorie klopt dit ook wel, maar als we heel eerlijk gaan kijken is dit niet de juiste manier om lichtopbrengst te meten.

Lumen en watt: het verschil

Het verschil in lumen en wattage is dat het 2 verschillende meeteenheden zijn. Wattage is de meeteenheid om vermogen uit te drukken. Dit heeft te maken met het energieverbruik van de lamp. Hoe hoger het wattage, hoe meer stroom de lamp verbruikt. Door meer stroom door de lamp te laten gaan, gaat de lamp feller schijnen en geeft deze dus meer licht.

Bij gloeilampen ging deze manier van meten goed, totdat de led lampen kwamen die op een veel lager wattage werken. Omdat de wattages van led lampen vele malen lager liggen dan bij gloeilampen gebruiken we de meeteenheid lumen om de hoeveelheid licht uit te drukken.

Lumen: de betekenis

Lumen (lm) is de meeteenheid om de hoeveelheid licht van een lamp aan te duiden. Waar u vroeger een 25W gloeilamp nodig had om 200 lumen te produceren, lukt u dat tegenwoordig al met een 3W ledlamp. Ondanks dat het wattage vele malen lager ligt, blijft de lichtopbrengst in lumen hetzelfde.

Wij raden daarom aan om altijd te kijken naar het aantal lumen, zo weet u zeker dat u de juiste lichtopbrengst heeft ongeacht het wattage van de lamp. Hoe meer lumen, hoe feller de lamp.

Bij onze slimme lampen vermelden wij altijd het aantal lumen en het wattage van de lamp.

Lumen naar watt tabel

In onderstaande tabel ziet u de verschillen in wattage met een normale gloeilamp. Het grote voordeel van led verlichting is dat u dezelfde lichtopbrengst produceert met minder wattage wat zorgt voor een lamp die zuiniger is. Meer voor minder dus. 

Wattage gloeilampWattage ledlampAantal lumen
15 watt1 - 2 watt100 - 150 lumen
25 watt2 - 3 watt200 - 300 lumen
40 watt4 - 8 watt400 - 500 lumen
60 watt9 watt700 - 800 lumen
75 watt10 watt900 - 1100 lumen

U weet nu waar u op moet letten als u op zoek bent naar de gewenste lichtopbrengst, maar hoeveel lumen heeft u nu daadwerkelijk nodig voor uw led lamp?

Hoeveel lumen heeft u nodig per ruimte?

Nu we weten hoe we de lichtopbrengst meten en hoe u kunt zien hoeveel licht een lamp produceert, is het tijd om te kijken hoeveel lumen u nodig heeft voor uw ruimte.

De lichtsterkte in een ruimte wordt gemeten in lux (lumen/m²). 1 lux staat gelijk aan 1 lumen/m². In onderstaande tabel hebben wij per ruimte aangegeven hoeveel lumen u nodig heeft.

RuimteAantal lumen/m² (lux)
Woonkamer100 - 200
Eetkamer200 - 250
Badkamer150 - 250
Kantoor200 - 300
Slaapkamer100 - 200

Hoeveel lumen een lamp produceert hangt af van een aantal factoren. De kleurtemperatuur van de lamp kan bijvoorbeeld zorgen voor verschillende lichtopbrengsten. Hoe warmer de lichtkleur, hoe zwakker de lichtintensiteit. Hoe kouder de lichtkleur, hoe sterker de lichtintensiteit.

Daarnaast hebben de kleuren van de muren, de hoogte van de lamp, de stralingshoek etc. ook invloed op de lichtopbrengst. Gebruik bovenstaande tabel dan ook als basis voor de lichtsterkte in uw ruimte.

Meer over de kleurtemperatuur van lampen leest u in het artikel: Kleurtemperatuur: Alles over lichtkleuren

Hoeveel lampen heeft u nodig per ruimte?

U weet nu hoeveel lumen en lux u in de ruimte nodig heeft, maar hoeveel lampen heeft u nodig om die lichtsterkte te halen?

Met een eenvoudige formule kunt u berekenen hoeveel lampen u per ruimte nodig heeft.

Wat u daarvoor dient te weten is het volgende:

  • Het aantal m² van de ruimte
  • De gewenste lichtsterkte per m²
  • Het aantal lumen van de lamp

Formule: (Gewenste lichtsterkte * oppervlakte in m²) / hoeveelheid lumen per lamp = aantal lampen

Stel: Uw woonkamer is 30m² en u wenst een lichtsterkte van 150 lux. U gebruikt daarvoor ledlampen van 550 lumen, dan is de formule als volgt:

Formule: (150 * 30) / 550 = 8,1 lampen

Uiteraard is dit geheel naar eigen smaak aan te passen. Heeft u liever een sfeervollere zitkamer, dan kunt u het aantal lux lager inzetten om tot de gewenste lichtopbrengst te komen.

Bij aankoop van slimme ledlampen raden wij u aan om altijd een hoog aantal lumen aan te schaffen. Op die manier beschikt u altijd over voldoende lichtopbrengst. Onze slimme ledlampen zijn dimbaar, dus u kunt de lichtopbrengst omlaag brengen door de lampen te dimmen en de kleurtemperatuur aan te passen.

Bekijk ons assortiment slimme verlichting

 

09-05-23
Led strip informatie faq
Gemaakt door Krijn Ermerins
+3173-7041101
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur